Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2009 09:45 - НОВИ GSM-ИЗМАМИ
Автор: burda Категория: Други   
Прочетен: 2168 Коментари: 4 Гласове:
0



 

НОВИ GSM-ИЗМАМИ

 

Нова услуга при закупуване на gsm в магазините на Глобул: предлагат ви едногодишна застраховка срещу кражба на апарата на стойност 80 лева. Обикновено закупуването на апарат върви с някаква промоция, например конкретния случай от който научих това, за което ще стане дума е срещу 9 лв. и 5 лв. месечни вноски получавате карта с вкючени 100 безплатни минути месечно към 3 глобулски абоната, договор за 1 година.

Вие може да откажете застраховката, но какво би последвало от това?

Съвременните системи от типа на gsm разполагат с трасиращ софтуер – във всеки един момент знаят къде сте с точност до сантиметри (ако го носите със себе си, което е обичайното), характера на вашата активност - автоматично може да се проследят вашите обичайни маршрути, задържането ви на едно място за известно време (колко дълго според както е настроена системата). Това е достатъчно за зло-употреба със системата: могат да ви проследят електронно, оттам и визуално, когато попаднете на безлюдно място (достатъчни са само 500 метра в парк с дървета) за кратко да ви оберат. Понеже продавачът разполага с IMEI – номера, той знае и как да действа по-нататък (телефонът може да се “прероди” наново в магазина).

Що се отнася до някои други възможности за злоупотреба на основата на практиките на търговското изнудване, тук специалистите могат да си кажат думата.

Бих казал още неща по-нашироко за напредъка на технологиите единствено заради умножаването на печалбите на предприемачите, инвестирали в тях, но това е за текст с по-широка рамка, отнасящ се за нашата култура и наследството на цивилизацията ни, затова не му е мястото тук.

 

 



Тагове:   gsm,   нови,


Гласувай:
0



1. hinki - ***
24.04.2009 22:52
Какви са трасиращите системи, които чрез GSM-а ми знаят до сантиметри къде съм?
Много бих искал да науча повече. Къде да прочета?
цитирай
2. burda - Локализация по gsm
25.04.2009 00:02
Концепцията на клетъчните телефони е станала реалност на пазара в 1959 г. от Motorola (годината не е грешна!). Тогава е бил неугледен тежък куфар, който е бил удобен за пренасяне с кола. Освен това и скъпичък. В началото системите са били аналогови, а после - цифрови. В България хванахме края на аналоговата епоха.
Всеки апарат периодично се локализира чрез измерване на ъгъла и отстоянието от клетка ("антена"). Така сигналът не се предава от апарат на апарат директно като радиопредаванията (с което се пести необходимата сила на сигнала и оттам на батериите), а чрез системата от клетки, която като паяжина оплита планетата. Когато говорите и се движите, най-близките клетки ви проследяват, за да доставят двустранно с партньора в комуникацията ви най-добрия възможен сигнал. За да ви проследят: Изчисленията могат да се нанасят автоматично на екран с gps-координати, като може да са въведени сградите, улиците и други топографски обекти. Най-голямата грешка е да сбъркат два съседни апартамента.
Съществуват gsm-апарати (малко по-скъпички), които показват до кои клетки се намира даден номер, с който може да имате връзка.
По-последните скъпи модели разполагат с джаджа, която им позволява да се локализират дори когато е сменена картата им. На практика те са неоткрадваеми. Ако попаднат у крадец, дори у нас, той се опитва за броени часове да се отърве от него, защото полицията е по петите му. Научих за такъв случай на сполучливо открадване-пласиране-покупка. Но това ще се удава все по-рядко. Освен това откраднатото устройство може да бъде блокирано от оператора чрез съобщаване на уникалния му производствен номер IMEI (мисля че такава беше абревиатурата) и за минути да се превърне в безполезно желязо и пластмаса.
Повечето неща, които ги знам за подобна техника е от приятели, ползуващи английски, от мрежата, разбира се.
цитирай
3. hinki - :)
25.04.2009 22:41
Благодаря.
Допреди да прочета поста ви си мислех, че без GPS или друга специална джаджа, един мобилен телефон не може да бъде локализиран по-точно освен до ниво клетка в обхвата, на която се намира. Вашите думи ме убеждават в същото.
Благодаря още веднъж. Ако имам време, ще се поразровя.
цитирай
4. burda - Допълнение за точността, отвъд gsm-темата
28.04.2009 10:59
Съвсем скоро научих, че с глобалното позициониране (gps) научните изследвания са скочили невероятно много заради точността, с която разполагат и с голямата продължителност на наблюденията (т.нар. лонгитуден мониторинг). С точност до милиметър, отчетена последователно във времето се измерват: движенията на литосферните плочи (континентите и части от тях), вертикалното движение на релефа, движение на ледниците в континентите, островите, планините и океана.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: burda
Категория: Технологии
Прочетен: 604904
Постинги: 244
Коментари: 163
Гласове: 496
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031