Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2010 22:27 - Пътеводител за живота. Справочник на начинаещия маг 10
Автор: burda Категория: Изкуство   
Прочетен: 1185 Коментари: 0 Гласове:
0



За да се откажеш, трябва да приемеш. Това означава да го приемеш не като дар, да го изядеш като храна, а да му признаеш правото на съществуване и да минеш равнодушно покрай него. Да приемеш и пропуснеш означава да премине покрай тебе и да му помахаш за сбогом с ръка. Това е обратното на “да приемеш и оставиш за себе си”.

Мисля, че от повече обяснение това не се нуждае.

Кое ни предпазва в този случай от махалото? Празнотата! Ако аз съм празен, то няма за какво да се захване. Ако аз не разбирам китайски, а чуя китайска реч и видя текст на китайски език, съдържащи ругатни спрямо мен, аз няма как да реагирам. Аз няма да се защитавам. Аз просто ще ги игнорирам.

Ще ти дам най-груб пример, защото ми е познат от теб. След теб се привързва лаещо куче. Ако се обърнеш – ще залае още по-силно. Ако се взамеш насериозно и започнеш да се препираш с него – то още дълго ще тича след теб. Нали неговата задача е в това – да вдигне скандал. Но ако го игнорираш – ще мине на друг обект. Все пак то трябва с нещо да се забавлява докато не спи. Забележи – на него изобщо няма да му дойде на ум да се обижда, че не си му отделил внимание. То е толкова погълнато от целта да получи енергия, за да се занимава с нещо друго. Ако замениш в примера кучето със скандалджия, този модел на поведение ще действа по същия начин.

И още полезни примери, близки до теб и твоята среда.

В един от началните класове учело едно момче, който обичало да се закача със всички. Отвръщали му – кой с думи, кой с удар. Той във всички случаи получавал от това удоволствие. Той направо досаждал и никой не знаел как да се оттърве от него. Но най-удивителното било, че в същия клас имало едно момиче, което той изобщо не закачал. Дори учителят не можел да разбере защо. Оказало се, че момичето просто не  обръщало на досадника никакво внимание. За нея той просто не съществувал. Другите деца адекватно отговаряли на неговите задявки, отговаряли на провокациите, с други думи, излъчвали на честотата на махалото. Така децата станали привърженици на този провокатор, а той се къпел в тяхната енергия. Привържениците в този случай не са почитатели. За едно махало, което е неорганична енерго-информационна система, е безразлично дали го обичат или не. Главното е – да му отдават енергията си.

Ако някой ти досажда, приложи му модела на деструктивното махало и то ще му пасне по мярка. Ако не се хване, не отговаряй на провокациите му – игнорирай го. Защото той няма да те остави, докато не престанеш да му отдаваш енергията си. Ако ти стоиш мълчаливо и просто го ненавиждаш – и тогава отдаваш енергията си. Това не означава, че си го игнорирал, а само наливаш още енергия в махалото. Затова просто кажи – “Да си върви по дяволите” и той ще си отиде от живота ти.

Има обаче и случаи, в които трябва да се проявят някои тънкости. Има неприятни срещи, които така или иначе не можеш да избегнеш. В такива случаи се направи, че се хващаш в неговата игра. Само че нарочно, наужким. И това наужким да си го знаеш само ти. Представи си, че някакъв здравеняк замахва със всички сили към теб с тежък чук. Изобщо, както изглежда – неизбежна ситуация. В този момент нека той повярва, че ще успее да те удари. Ти нито го заплашваш, нито се защитаваш. Просто преценяваш момента и се дръпваш встрани от траекторията. Чукът ще попадне в празнота. Това означава, че махалото не е направило захвата и ще се срути.

Този магически метод е в основата на борбата айкидо. Потенциалната жертва използува енергията на противника, трансформира я във вид, удобен да го срази. Например нападателят го хващат под ръка, вървят заедно с него, сякаш съпровождайки го, а след това леко го пускат и оставят да лети в тази посока, в която е била насочена неговата енергия. Цялата тайна на тази магия е в това, че отбраняващия се сякаш няма нищо против нападателя. Той се съгласява с линията на нападението, върви известно време и после си го пуска да пасе трева. Енергията на нападателя отива в празнотата, защото отбраняващия се е “празен” и няма как да се хване за него. Впрочем “празнотата” (инд. шуня) е един от най-важните и любими обекти в Източните философии. От нея произлиза всичко и всичко изчезва в нея. Ставането “празен” е най-силния метод за “изчезване” (в преносния, а някога и в буквалния смисъл на думата).

 

ПОГАСЯВАНЕ НА МАХАЛОТО

Има случаи, при които нито можеш да игнорираш махалото, нито можеш да го подведеш, че заиграваш неговата игра. Такива случаи обикновено са доста остри и реакцията трябва да е неотложна, защото ако се поддадеш на провокацията – независимо дали с положително или отрицателно отношение – ти подхранваш махалото. Тези случаи обикновено се подготвят без знанието ти, за да се развият по специален сценарий, в който ти си поредният източник на енергия за захранване. Какво се прави в такъв случай? Започни да се държиш по такъв начин, който изобщо не може да се впише в замисления сценарий. В този случай махалото ще бъде погасено. Защо? Защото държанието ти не съответства на нужната честота от която може да се черпи енергия. Това влиза в дисхармония (нарушаване на ритъма) с неговите трептения, ти ставаш безинтересен и безвкусен за него.

Също много е важно да не се влиза в пряка схватка с махало, което няма какво да загуби, ако не привлече енергията ти. Например те нападат за да те ограбят. В този случай, ако нападателят е подбрал добре мястото и времето, не се прави на “мъж”, дори да си майстор по бойни изкуства. Просто му дай наличните си пари (нормално хората не ходят със стотици левове в джоба си). Затова и не бива да се влиза  в схватка с подобни типове (наркомани, психоболни и др.), както и с бясно куче. Смъртта ти може да бъде неоправдана и нелепа.

При погасяването на махалото могат да помогнат хумора и въображението. Може да трансформираш неудобството и раздразнението в игра. Изобщо неадекватното държание спрямо очакваното от махалото поведение спасява от захвата. Махалото използува някаква твоя привичка като анестезия (обезболяване) на бдителността или склонността да се реагира бурно и негативно на дразнител. Ако обаче си поставиш за цел да се лишиш от тази си склонност, то след време ще придобиеш имунитет към провокациите на махалото. Прочети внимателно текста по-долу:

 

Спомни си всяка минута на безсилие и унижение, спомни си всяко падение и поражение, всяка загуба и скръб. Спомни си в какви случаи верният избор и справедливото благо са ти били отнети. Колко пъти са те огорчили за отстояване на себе си, на твоите ценности и идеали. Колко пъти си отстъпил пред упоритото или окопало се невежество и колко пъти духът ти е капитулирал пред тялото… Е, какво почувства? Виждаш ли как сам си разклати махалото? Идват ти едни такива гадни мисли… L Затова направи обратното: Или не реагирай по никакъв начин (игнориране), или реагирай по напълно противоположен начин. Приеми неприятното със заучен ентусиазъм или с идиотски възторг. Това погасява махалото. Ще се убедиш, че то повече няма да се залавя за теб J.

Как да се изработи анти-стратегия на склонността към раздразнение? Като измислиш за себе си игра с подмяна на емоциите. На провокираната емоция поставяй друга. Например на страха – увереност, на унинието – ентусиазъм, на негодуванието – равнодушие, на раздразнението – радост.

Опитай се да реагираш дори на най-малките неприятности неадекватно. Дори да изглежда нелепо, такива реакции поставят само махалото в нелепа ситуация. А сега малко да усложним упражнението. Опитай се да наложиш своята игра и тя да ти доставя удоволствие. Ще се изненадаш колко е мощна тази техника.

И още един начин по който махалото на някой човек се погасява. Ако някой ти досажда или непрекъснато се опитва да те контролира и разбира се от това на теб хич не ти става добре, помисли си – този човек сигурно има някакви проблеми, които разстройват душевния му комфорт. Помисли си, какво му е нужно на този човек, за да е добре? Представи си го ясно, визуализирай го как той се наслаждава на онова, което му липсва. Ако знаеш какво обича той – представи си го как се наслаждава на това, което точно сега го няма – онова което го разстройва. Не е нужно да си познал точно. Просто представяй си този човек в ситуации, в които е доволен. Така енергията на твоите мисли, невидимо и несъзнателно ще дойде до него, макар и по косвен начин. Несъмнено той ще смени агресията си с благосклонност. За всички твои вътрешни действия трябва да знаеш само ти. Нека това да е една от първите малки тайни в развитието ти в най-успешната за теб посока.

Изобщо принципът е същия: излъчвайки честота, различна от резонансната, ти попадаш в дисонанс с махалото, то се погасява от теб и докато му е време те оставя на мира. А сега важният въпрос и извод. Къде отива енергията на махалото, което погасяваш? - В теб! Ти ставаш по-силен. Неговата Сила влиза в теб J.

Ако се справиш с проблем, ти ставаш по-силен. А ако се бориш с проблем – ти си отдаваш енергията на махалото, разпиляваш се, губиш Силата.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: burda
Категория: Технологии
Прочетен: 604838
Постинги: 244
Коментари: 163
Гласове: 496
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031