Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2010 09:00 - Епохалипсис (07) Отчаяние
Автор: burda Категория: Изкуство   
Прочетен: 1564 Коментари: 0 Гласове:
1



Ако има някакво съмнение в едностранното тълкуване на реалността, черногледството ми в другите постинги от поредицата „Епохалипсис”, то тук ще направя кратко представяне на начина по който хората реагират на безизходни (на пръв поглед) ситуации. Ще намерим изход – някои от нас – на цялата тази социална каша, наследена от историята. Според мен изходът ще ни излезе доста скъпо. Капацитетите по въпроса спорят дали ще са стотици милиони или няколко милиарда. Според мен процесът ще е текущ – едновременно ще има жертви на агонизиращата стара европейска ценностна система, и едновременно ще се пресъздава общество, за което говорят Рьорих, Беинса Дуно и мн. други. Всъщност това става пред очите ни. Не ме интересува количеството преточени души, а качеството на новите хора, на новия живот.

Един от „седемте смъртни гряха” е отчаянието. Всъщност тези грехове са неправилни, сбъркани вътрешни нагласи, а не социални грехове. Но отражението им в обществото е значимо.

Да дадем думата на Елизабет Кюблер Рос – психиатър. Тя е определила 5-те етапа на отчаянието, когато сме изправени пред непреодолимо събитие.

(1)Първият е отричане: "Това не може да се случи. Не е истина." Отричате и се борите за това, но след това идва гневът.

 (2)Вярвам, че фазата в която е цивилизацията днес е гневът. Макар и все още съвсем повърхностно, той се разгръща сред населението. Трябва да преминем през този етап. И е съществено важно как. Начинът, по който се случва сега с полицейското и гражданско насилие, гневът е единствено деструктивен. Живеем възпрепятствани от невежеството на правителствата, защото нищо от това, което правят, не подобрява нещата.

 (3)Следващата стъпка са пазарлъците. Може да се каже, че и това е фаза, в която се намираме. "Може би трябваше да постъпя различно? Може би трябваше да помисля за това?" Може би това, може би онова.

 (4)След това идва и 4-тата фаза, депресията. Все емоционални етапи от възприемането на проблема, в зависимост от индивида, възпитанието и културата му.

 (5)Последният етап е приемането. Едва тогава хората ще могат да реагират правилно, като онези на потъващия кораб. "Добре, покажете ни как да построим спасителни лодки."

Ползувах за извор на този текст филма Collapse (Разруха).

 

 




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: burda
Категория: Технологии
Прочетен: 604586
Постинги: 244
Коментари: 163
Гласове: 496
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031