Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2010 13:48 - Произход на Вселена, немисленето - фактор за прогрес... Разпадане на връзката!
Автор: burda Категория: Изкуство   
Прочетен: 1351 Коментари: 0 Гласове:
1



Здравей, Ванче!

           Най-сетне дойде и твоят ред.

           Днес имах много работа - сготвих чудесен боб, а и отговорих на някои телефонни обаждания. През цялото време обаче си мислих за тебе и за твоя проблем. Имаш огромен проблем и това е очевидно.

Много те моля не ме прекъсвай!

 Напоследък чувам много критики по свой адрес, че говоря по два часа преди да разберат за какво иде реч и поради тази причина аз вече първо излагам изводите си, а после доводите си.

 Проблемът е, че много мислиш!

          Приеми мислите като топки от тенис. Те идват от всички страни и ние трябва да ставаме все по-добри и да отбиваме всичките удари. Ето това е смисълът на живота! Ако следваш този съвет, ти обещавам вечно щастие!

           А сега, ако ти се чете, искам да се обоснова и като начало искам да започнем с Големия взрив, който е породил Вселената. Тази теория е доказала своята несъстоятелност отдавна.Тя се базира на това, че след като американците стават по-дебели, това означава, че Вселената се разширява. Това не е така и всички го знаем. Американците надебеляват за сметка на отъняващите в Етиопия и Бангладеш.

           Истината е, че има Бог и той е създал света. От тук обаче влизаме в огромна заблуда. Бог бил създал човека по свой образ и подобие, а същевременно теорията на Дарвин доказва връзката между видовете и еволюцията. Какво става тука? Кое е вярното? Ако Бог е създал всичко,  излиза, че и маймуната той я е създал по свой образ и подобие, а и свинята.

Бог обаче е създал само света. Еволюцията после сама си е протекла и той се засегнал, че нещата могат да вървят и без него и решил да създаде човека. Затова и досега не може да се намери преходна форма между човека и животните дори и във фосилно състояние.

          От тук започва да става интересното... Гледайки от еволюиралите видове, Господ решил да създаде нещо по-добро и изобретил мъжа. Внимавай сега много!

          С мъжа той допуснал огромен брой грешки. Да речем създал го за разлика от другите животни - гол и бос. Всички познати животни си имат козина и с нея се топлят перфектно. На нас обаче поставил косми само в носа и ушите. Е, какво топли това? Е, добре - има нещо и под мишците. Ако си забелязала ни е сложил и очите отпред. Може да ти се струва естествено това, но не е. На всички животни очите са отстрани. Те виждат почти на 360 градуса. За да компенсира този недостатък, Бог ни дарява фантазия, за да се досещаме за това, което не виждаме. Ето причината животните да не мислят и да са си добре, а ние да си блъскаме главите.

          После става по-сложно обаче.

          Бог измисля и жената като втори опит. Вас ви подобрява. Отказва се от космите, но и от мислите. Ето това е преломният момент, в който дяволът се появява и играе контра.

          Дяволът вкарва мислите в главата на жената и настава мазалото. Бог, ядосан, се намесва решително и отнема всичките мисли на жените. В неделя обаче се чука на вратата му и той вижда, че на гости му идва дяволът за да бистрят политиката за идната седмица. Паникьосан, Господ се чуди къде да завре мислите на жените, за да не се изложи и вижда старите си терлици. Пъха всичко вътре и смята, че е оправил нещата. Да, но терлиците се оказват скъсани (дали от тичане като малък или на музата й е секнало вдъхновението за плетене, не се знае). От дупките изтичат огромен брой мисли и падайки към Земята се насочват по непонятна причина към твоята глава. Доказателство за тая ми теза е, че докато у никоя жена не се среща подобно явление - у тебе е съвсем характерно изразено.

           Дотук с увода, да преминем по същество!

          Сама разбираш, че току -  що измислих тази теория. Истината е далеч по-грозна. Ако само се позамислиш - мисленето е лъжа, някой ни е заблудил. Няма мислене. Ти къде го наблюдаваш? Ще ти дам безброй доказателства. Виждала ли си умислена камила, която да се блъска в стълбовете? А разсеяна котка? А куче, което да изненадаш? А унило врабче? Тъжна катеричка? Нищо подобно - радост и веселие от сутрин до вечер... О.К.! Да минем към хората.

          Ще кажеш - учените мислят. Да, ама не. Работил съм в БАН и мога от първа ръка да ти потвърдя, че те само събират сведения. Това са всъщност едни от най-пазещите се хора от това да не си помислят нещо. Събират си фактите и накрая резюмират очевидните истини. За художниците сама знаеш - те чувстват. Музикантите пък се раждат таланти. Бизнесмените с мислене ли са забогатели? С кражба и рекет - да. С войни - да! Ама с мислене? А политик, който грам да мисли? Няма такъв.

           Е, сега ми обясни ти - защо мислиш?

          Ако имаше такова нещо като мислене, то щеше да има и дисциплина, вадеща пари от преподаване на мисленето. Такава няма обаче. Нас ни лъжат, че ни учат да мислим. Дори в университета се учи - не се мисли. Някой успешно е заменил "мислене" с "анализ". Мисленето предполага, че все ще измислиш нещо. Ама кой е измислил нещо? Архимед влиза във ваната рибар- излиза учен. Нютон го тупка ябълката по главата и той казва - "Я, гравитация!". Лобачевски се събужда с готови формули в главата, а Моцарт просто си свири.

          Анализирането е друго! То е да погледнеш фактите в естествения им ред и да не се съпротивляваш на естествената логика. Нарича се анализиране, а всъщност е просто едно осъзнато изричане на очевидното. Това правя аз в момента. За последно: погледни моля те природата... от самата пустота, от нищото се е самозародила и е достигнала самото съвършенство без никакво мислене. Погледни пчеличките и цветенцата, може и делфинчетата и ще ме разбереш.

Да видим докъде може да те доведе мисленето.

 Мисленето е процес, който свързва известните нам очевидни факти в безразборен ред и довежда до противоестествени изводи. Показателен е ефектът на завътане в кръг, който е най-прекият път до лудницата. Всъщност това е един по-рядко срещан резултат. Най-често срещаният е получаването на перде на третото око.

 Огромен проблем на човечеството е старанието му да обясни всяко явление с една причина. Господ, Взрив... А всъщност природата е нелогична. Дори на най-ниското ниво, т.е. атомното, имаме неопределимост. Електронът например има дуалистична природа. На вълна и частица. Или му знаеш енергията или мястото. Двете наведнъж не става. А строежът на атома е в основата на химията, физиката, биологията, астрономията... на цялата наука. Естествено е, че накрая Айнщайн ще обобщи дори и за Вселената: "Всичко е относително!" И Източната философия  ("Дао"-то в частност) казва, че две дини под една мишница не могат да се носят.

          Така че, Ванче, ти трябва да избереш между очевидния факт и мисленето. Едното е полезното "виждане", а другото - вредното "мислене". Или едното или другото. Няма среда. Без изводи, без ново мислене... Просто не могат да съществуват едно до друго. Ако се замислиш, ослепяваш. А ако прогледнеш, ти не можеш да мислиш вече, но поне не се спъваш.

Това е - спри да мислиш.

Вселената е толкова съвършена и разнообразна, защото въпреки нейната противоречивост и сложност винаги  изходът от ситуация е само един. Останалото е привидност. Ако си оптимист, ще те успокоя - все ще спечелиш. Ако си песимист, пак ще те успокоя - все ще загубиш. Това е така, защото нещата, лишени от субективността си, са такива, каквито са!

   Бабини деветини:

  1. Можеш да намериш някой да те ощипва силно след като те види да се замисляш.

  2. Можеш да се напушиш и да тръгнеш по улицата и да видиш колко е гот.

  3. Щом чуеш вътрешният си глас - започни да ручаш морков!

  4. А и винаги можеш просто да се изрусиш.

   Начини много, а целта е една - спри да мислиш!

   Разбира се, мога да кажа още много по въпроса, но надявам се поне главното да си схванала.

 

                                                                                                                       Мър

 *

Автор: Марин Василев. Коректор: Burda




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: burda
Категория: Технологии
Прочетен: 606749
Постинги: 244
Коментари: 163
Гласове: 496
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930