Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2012 11:20 - Излизане от порочния кръг
Автор: burda Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 4283 Коментари: 5 Гласове:
3



 Не знам дали сте забелязали – поне хора със социална чувствителност, любознателни и практикуващи хуманитарно образование ще са наясно с нещата – европейската цивилизация загива. Не населението на континента, а навсякъде, където водещите обществени отношения са от съвременен европейски тип. Очевидно, живеейки според наследените ценности, променяйки само декора: архитектура, мощност на автомобилите, смъртоносността на оръжията, методите за манипулация от маркетинга, pr, рекламата и медиите (...) не променят същността на нещата. Хората, практикуващи тези ценности са обречени да се конкурират и воюват помежду си в едни все по-замърсен и изчерпващ суровините си свят. Няма лидер, партия или богоизбран народ, който да спре това. Ето защо ние сме ОБРЕЧЕНИ „ДА ЗАГИНЕМ ОТ СОБСТВЕНИТЕ СИ РЪЦЕ.”

Какво можем да направим? Удивително, но ние сме във време, в което отчуждението и анонимността се оказват наши помощници. Въпросът е как ще се възползуваме от тях?

Системата иска от вас да купувате и да сте привързани към стоково-паричния пазар, да работите до смърт (ако се разболеете от нещо несъществено и преходно, някаква травма или настинка) вашият работодател (в най-честия случай частник) ще ви „изхвърли на улицата” ако ви се наложи да отсъствате повече от еднократно или повече от една седмица. Ако сте жена над 35 или мъж над 45 години, вие независимо от вашите образование и квалификация, ви чакат години на безработица (не само в България, вижте една „развита страна” като Испания с над 21 % безработица, като имате предвид, че законите там прикриват около половината от нея, т.е. не я регистрират реално).

Какво би направило средно-стандартно-статистическото европейско социално зомби? Ще хленчи, ще се опитва да краде от съседите си, ще иска смяна на парламента (правителството) и т.н. дребни, несъществени за системата промени. За пръв път обаче властта няма да ни линчува, ако вместо да продаваме поземлените си имоти (първичен източник на блага в икономиката) се върнем към тях, защото от там идват всички реални блага безплатно: вода, храна, топлина и здраве. Безсмислено е да се борим със системата ва банк. Тя разполага с информация за/срещу всеки един от нас повече отколкото знаем самите за себе си – индивидуално или статистически. Затова не бива да я борим, а да я заобикаляме, игнорираме, да я изоставим; да оставим вярващите в нея да се самоизтребят търсейки все по-висок стандарт от онези управляващи, които биха умрели, но не биха отстъпили за друг начин на разпределение на благата.

Тъй като хората следват хора, а не приказки (идеи), нека посоча пример.

Истинските ценности не се намират в банките, в димящите комини на ТЕЦовете, доставящи скъпа и некачествена топлина, нито „сигурните” АЕЦ, МОЛовете или лъскавите джипове и лимузини по аутобаните. Истинските ценности са б биосоциалните параметри от които произлизат реалните потребности: сигурност, вода, храна, семейство, познание и т.н. Човекът е колективно същество, но съвременните градове не са колективи, а по-скоро сума от случайно събрани конкуриращи се за остатъчни сурогати на благата отчуждени, алчни индивиди.

На децата е вродено, поне до 6-7 годишна възраст да са с или близо до родителя си. Ако знаят, че техния генетичен родител не е до тях, те търсят друг човек в който да го припознаят.

Ако възрастните, при срещата си с такова дете, не страдат от генетичен егоизъм („аз чужди копелета няма да гледам”) или отчуждение от принадлежността си към човешкия род , много точно ще усетят нуждата на детето от родител, от своята нужда да бъде родител.

Какво предлагаме? Живот в, с и чрез природата, в семейна среда, като генетичната връзка не е предопределяща за колектива. Това не е движение към селско-крепостнически феодализъм. Ако внимателно и умело се използуват знанията от естествените науки и техниката, както и придържане към общочовешките семейни ценности, преходът ще е напред към бъдеще в мир с природата и помежду ни, а не островчета от хипита-аутсайдери. Впрочем, една от сериозните причини за провала на хипи-движението е игнорирането на образованието, на познанието, на любопитството и любознанието. Тази грешка вече е поправена. Съществуват вече хиляди екологични селища, които в една или друга степен съчетават духовните и социални традиции, грижата за природата и икономическата активност, основани на сътрудничеството, споделянето и взаимната грижа.

*

За мен е удивително как именно тези, от които бизнесът вече няма нужда, „старците и стариците” над 45 години не искат в голямата си част да осъзнаят това. Те ще бъдат най-многобройната група от жертвите на умиращата система, която ще ги премаже с трупа си! Как си представят те някога да намерят работа, или ако я намерят, да доживеят до пенсия – 65 и повече години, защото трудовият им стаж ще се окаже недостатъчен. Кой ще ги вземе и в чужбина, ако са решили да емигрират за по-висок стандарт на живота?! А представяте ли си някой 18-20 годишен да започне състезанието на живота, който му се предлага? Очакват го примерно 5 години учене и 40 години трудов стаж в дейност, която не намира нито за смислена, нито приятна, като междувременно трябва да се страхува да не изгуби работата си за да плаща 25-30 години ипотека на панелката си в град със замърсен въздух и храна, в която знае какво има, но гледа че и другите пазаруват, притваряйки очи, защото „всички правят така”. „Такъв е животът”.

Животът е такъв, какъвто го поддържаш или правиш по друг начин различен от заварения.

*

За какво е всичко това? Защото изтичат последните месеци на нежелания, но търпян от мнозинството живот. Разликата е в прехода и след това – дали той ще става по лесния или по трудния начин? Очевидно, трудният начин – да слагаш прът в прогреса на духа в материята и да опитваш да живееш в миналото – несъмнено означава жертви – в зависимост от избора – незабележимо малко или няколко милиарда.

 




Гласувай:
3


Вълнообразно


1. strannica - :)
09.01.2012 09:47
Поздравления за постинга!
цитирай
2. raison - въпросът е как да се организираме
25.05.2012 20:42
Всичко до тук е вярно, но как хората да се организират, като системата им пречи по всякакъв начин....В смисъл трябва да се изработи система на търсене на единомислещи хора, които заедно да отидат по селата....да работят на големи групи.Да си разпределят задълженията, кой ще копа, кой ще пази, кой ще строи , кой ще лекува, кой ще образова, кой ще възпитава.... Също така човечеството трябва да се лекува от месоядната си зависимост( аз още не съм успяла) но моят усет ми показва, че някога всички сме яли само плодове ,зеленчуци ,евентуално мляко и сирене, но не и месо...някой ни е приучил към това като към пушенето на цигари...ако се излекуваме ни очакват по-малко задължения и тревоги....и повече красота и свобода....подтиснатото съзнание на живота се отразява и на човешкото ...
цитирай
3. burda - @raison - въпросът е как да се организираме :
26.05.2012 12:21
Първо отговорите "на парче":
"но как хората да се организират, като системата им пречи по всякакъв начин..."
- Хората се организират вече много по-успешно, откъдето и да го погледнете. По културно-генетична линия :-) аз съм наследил бунтарството срещу системата и мога да кажа, сравнявайки във времето следното:
1.През 50-те и ранните 60-те г. на ХХ в. в Бг за виц, стих или песничка срещу "системата" попадаш в Белене, Стара Загора и другите общо към 90 затвора, поправителни, изправителни лагери и т.н. Това е било смазващо и опасно. Криело се от децата толкова усърдно, че научих за мои роднини и близки пострадали от системата едва след 1989 г.
В 1990 г. обучения, курсове, семинари и т.н., които се правят по частна инициатива много строго се следят (не само заради това държавата да си вземе данъците!) за съдържанието, за произхода на човека, който ръководи/преподава/организира. Строг открит законов и скрит законов ред, където всичко е разписано и отклоненията, ако ти е за втори път се наказват. Един пример. Обучение, което се провежда с продължителност от ок. 6 часа включва почивка с хапване и чай/кафе. Законът повелява това да се прави само на определени места или храната да бъде произведена и пакетирана от легална лицензирана за това фирма (примерно 63 бр. разрешителни). Ръководителят на обучението, който правил в дома си пици, сандвичи и т.н. е спрял това и предлага само студени запечатани закуски, чаят-само от пакетчета, за да избегне жестока глоба.
Сега у дома, в собствена зала или под наем, може да раздавате каквито искате напитки и храна... дори в ц. на София, с разрешение за място пред НТ "Иван Вазов"!
...
Ако дадено поведение/стил/парадигма трябва да стане достояние на всички, властта действа много умно: "пречи" слабо, и в редки случаи до средно. Ако не го прави, новото ще погине като преходна мода.
>>>
цитирай
4. burda - >>>
26.05.2012 12:36
Така е сега със "зеленото движение"(от него тръгна дисиденстството срещу ком.-система през 80-те).
Пред 50-те г. рокът в неговата родина и на други места в европейския културен обхват е бил "преследван" - слабо, до умерено. Това го прави да избуи и да стане в късните 60-70-те г. бизнес.
Някога за това в Бг са рязали коси, панталони, отнемали са възможността да пееш, конфискация на озвучителна техника и т.н. В такива условия - не може да расте и се развива.
1.".В смисъл трябва да се изработи система на търсене на единомислещи хора, които заедно да отидат по селата....да работят на големи групи.Да си разпределят задълженията, кой ще копа, кой ще пази, кой ще строи , кой ще лекува, кой ще образова, кой ще възпитава...."
-Направено е. Дори в Бг, въпреки изоставането ни от напредналите страни (заради отчуждението в тях) има работещи екоселища, както и отделни родови имения. Няма да ги споменавам, защото някой може да ми се обиди, че не съм го цитирал, в мрежата има достатъчно инфо. Организацията е от различен тип, в зависимост от целите, но така или иначе най-успешни са тези, които интегрират духовно-културните традиции, поминъка (вместо бачкането за печалба) и лекуването на природата. Разпределението на задълженията при групи под 150-100 човека е неправилно, защото нуждите изискват хора с множество работещи знания - от всеки се взема само това, което той самия може да даде (принцип на сътрудничеството), на колективен принцип, със споделяне на общите постижения и блага.
>>>
цитирай
5. burda - >>>
26.05.2012 12:56
"Също така човечеството трябва да се лекува от месоядната си зависимост( аз още не съм успяла) но моят усет ми показва, че някога всички сме яли само плодове ,зеленчуци ,евентуално мляко и сирене, но не и месо...някой ни е приучил към това"
- Яденето на месо е възникнало от недоимък на храна, в началото на последния (или предпоследния( не помня подробности) ледников период, преди ок. 50 000 години. Едрите животни са били тотемни и не са били убивани, а са ядени след като други едри хищници или болести ги убивали и изяждали отчасти. Костният мозък е едно удивително място, в което плътта не се "разваля", т.е. не може да се отровим ако ядем след време оттам. Измежду първите изядени са били и самите хора (неандерталците също са похапвали крьоманьонци, макар че има генетични данни, че са се случвали кръстоски между двата [под]вида).
Приспособени за ядене на месо най-добре, са хората с 0-кръвна група, и е за предпочитане да се откажат от месото само след психологическа нагласа и подкрепяща среда от вегетарианци и веганци.
Млякото е храна от ок. 200 млн. г. ( може би и повече, откакто сме бозайници) и няма проблем да се консумира. Нашият географски район е известен с разпространението на генотип, който не може да асимилира казеиногена, и често се получава разстройство или дори алергични реакции. Но сиренето и кашкавала стават за ядене.
Цигарите и алкохола (разрешените "наркотици") и неразрешените такива, са едно от шестте оръжия на управляващите (ако половината доживяваха видовата продължителност на живота, ок. 150-160 г.) властта щеше да се чуди как да ги ликвидира в условията на демокрация. За повече подробности - търси книгите, филмите (напр. в kolibka Тайны управления человечеством), беседите на ген. Константин Павлович Петров,ръководител на космическите войски на СССР и Русия (kob.ru - по памет).
ПП.Ние сме изключително плодоядни животни, на второ място зърна и ядки, едва след това зеленчуци (тревоядни).Приучването ни към месо е наследство от недоимъка от iceage:-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: burda
Категория: Технологии
Прочетен: 604889
Постинги: 244
Коментари: 163
Гласове: 496
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031