Прочетен: 14587 Коментари: 1 Гласове:
Последна промяна: 29.03.2015 20:23
Всяка година чувам от различни хора колко трудно, колко много усилия се искат да направиш добър козунак. На всички вас казвам, че това е мит останал от времето на нашите прабаби и баби, когато са месели по 10 козунака наведнъж, за да има за цялата рода.
Тази рецепта за козунак я знам от рода на майка ми, изпитана в годините и месена от поколения.
Необходимите продукти за един голям козунак или два малки са : 1 кг. брашно, 4 яйца със стайна температура, 250 мл. хладко прясно мляко, 200 мл. олио (може краве масло, свинска мас), 1 кубче мая от 40 гр., 16 супени лъжици захар (по 4 лъжици на яйце, така казваше баба ми), настърганата кора на 2 лимона, 100 грама стафиди накиснати в някакъв концентрат (аз ги кисна в ракия), половин чаена лъжичка сол и желание да го направиш. Пресявате брашното и правите в него кладенче.
В прясното мляко слагате захарта и загрявате да се разтопи, ако много се е сгорещило охладете до толкова, че като потопите пръста си в него да ви пари, но да можете да го задържите. Добавете 100 мл. от олиото, което ще понижи още температурата на… прясното мляко до хладко и натрошете маята в него. Разбийте леко четирите яйца и добавете тях, солта и настърганата лимонова кора. Тази смес изсипете в кладенчето и замесете вашия козунак, по същия начин както месите тесто за питка. Месете, като по малко приемате от брашното, докато получите гладко, еластично и меко тесто.
Сега идва ред на доизмесването, при което ще добавите останалите 100 мл. от олиото (аз го добавям на 4 пъти). Правите малка дупка в тестото и наливате една част от олиото и размесвате докато го усвои, после отново така докато свърши мазнината. Важно е да притискате, разтягате и събирате на топка тестото за да усвои добре мазнината, така ще се получат впоследствие конците на вашият козунак. След като сте добавили до край олиото по същия начин на 2 пъти добавете добре оцедените стафиди и омесете да се разпределят равномерно в тестото. Идва ред на втасването и тук е добре да знаете, че това тесто обича топличкото. За това се постарайте в помещението където втасва да е достатъчно топло. Намазнете по-голям съд и сложете тестото вътре да се отпуска (аз го слагам в голяма тенджера и затварям с капака) Времето за което вашият козунак ще втаса е относително, както по-горе казах, ако е достатъчно топло за около час и половина, два ще е готов да го оплетете. Не слагайте козунака да втасва във фурната! Обикновено там тестото превтасва и променя структурата си! Вместо конци се получават дупки! Време в което спокойно може да свършите нещо друго или да починете с чаша ароматно кафе и приятен разговор.
Когато тестото е утроило обема си е готово отново да го премесите и оплетете на козунак. Разтеглете го с ръце на по-дълга елипса, като леко го разплесквате. После го срежете на три равни части, като оставите едната страна не…прерязана до края. Всяка третина усучете, след което оплетете като плитка и досрежете останалия не срязан край, като оплетете и него.
ЗАСТЕЛЕТЕ ФОРМА (ТАВА) С ХАРТИЯ ЗА ПЕЧЕНЕ И ПРЕХВЪРЛЕТЕ В НЕЯ ВНИМАТЕЛНО ОПЛЕТЕНИЯТ КОЗУНАК.Отгоре го намажете с разбит с вилица белтък и наръсете обилно с едра кристална захар, по желание може да набодете в него цели бадеми или половинки орехови ядки. Оставяте за 15 минути да се отпусне и печете в предварително загряна фурна на 180 градуса около 50 минути. Може да го проверите като вкарате в него дървено шишче- ако по него няма полепнало тесто е готов. Съветвам ви да спазете времето за печене, тъй като този козунак е доста голям и в случай, че започне да се препича сложете лист хартия за печене отгоре. Направете този вкусен козунак, няма да съжалявате! hitrinibg.com/%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D1%83%D0%BD%D0%B0%D0%BA-%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0/3/
8 храни с високо съдържание на магнезий ...
Олга Николова Скобелева- СВЯТИЦАТА, спор...
2. Любим линк
3. Любим линк
4. Любим линк
5. Любим линк
6. Любим линк
7. Любим линк
8. Любим линк
9. Любим линк
10. Любим линк
11. Любим линк