Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2010 20:01 - Психично и духовно развитие 2/90 Речник - 2
Автор: burda Категория: Технологии   
Прочетен: 942 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.05.2010 11:15


Палеоантроп – най-древен човек

Патерни – модели, образци

Паралелно – успоредно, нещо, което не сключва ъгъл при движението си спрямо друго

Параноя (психиатр.) – налудни идеи без логическа и опитна причина

Питекантроп – маймуночовек – хипотетичен преходен вид между животното маймуна и човека

Подлог – част на изречението, означаваща извършителят на действието

Популация - група индивиди от един биологичен вид, които населяват трайно част от ареала на вида, имат сходни екологични изисквания, кръстосват се свободно помежду си и оставят плодовито поколение.

Потенциал – виж ресурс

Права [и Обратна] логика; зависима и независима – Правата логика е с начално (опорно, стартово) състояние СЪМ (себепредстава), следва ПРАВЯ, в резултат на това ИМАМ това което искам.

Първото действие на правата логика идва от представата и самопредставата, от идеята, намерението. Изисква се познание на света и себе си. Те се осигуряват с учене и възпитание. Ученето може да бъде и с припомняне, включително и на сюжети от предишни животи или чужд опит. Може да наречем това първо действие информационно, или организационно.

Второто действие на правата логика е съзиданието, труда. То изисква прилагането на уменията.

Третото действие на правата логика е наличието или притежаването на определен материал, тяло, предмет, стока (...). Това действие изисква поддръжка и защита. Те се осигуряват чрез охрана и инерция.

 

 Обратната – ИСКАМ-ИМАМ; МОГА-ПРАВЯ; СТАВАМ (СЪМ).

Обратната логика изхожда от предположението, че материята – наследена или придобита – предопределя формата на развитието. Сюжетите на духовно развитие посочват, че може да се възлезе от всякаква форма на реалността, от най-различни конкретни обстоятелства и да се премине към действия свързани с използуването на наличното за да се достигне до познаването на света чрез себе си, ползувайки за това тялото си само като инструмент на същността. Така се проявява последователното движение от конкретно към абстрактно.

 

И двата вида логики могат да са зависими или независими. При зависимата (в случая на правата) СЪМ има нужда от постоянна самопредстава за себе си, която е отражение на нуждите и очакванията на околните, дейността се развива към ПРАВЯ, в съответствие с изградената самопредстава (функцията от другите)  в следствие от което като награда се получава нещо, което отразява статуса на началното (ИМАМ, притежавам). При независимата (в случая на правата) има липса на идентификация и реакция на отражение от околните при пълно съзнание за себе си, правенето е НЕПРАВЕНЕ, невъзмутимо, безкористно и необвързано действие, в следствие на което наличното е осигурено в момента на неговата нужда. Неправенето, неотъждествяването на себе си и непритежанието освобождават духа.

 

Потенциал - ресурс

Протеин – белтъчно вещество, биополимер на аминокиселините

Протокол – алгоритъм за взаимно разпознаване и предаване на съобщения между информационни системи

Психокинеза (в руската литература е известно и като „телекинеза”, в англоезичната се изобразява с „РК”) – способност за директно, немеханично и нематериално въздействие върху предмети и процеси с което се променят техни физически параметри като тегло, температура, връзки между атомите, посока на движение и т.н. Предполага се че действието става чрез пряко информационно влияние.

 

Работен орган – подсистема, която е функционален блок в система, служеща за крайно устройство, изход, което влияе на средата.

Разум – алгоритъм на мисленето, който осигурява способността да се разсъждава върху търсенето и намирането на причините за явленията, разглеждането им комплексно, всестранно и задълбочено. За правилната му работа са необходими определено ниво на развитие и прилагане на когнитивните (познавателните) психични процеси.

Реализация – осъществяване, постигане

Рекреативно – възстановително

Релативен – относителен, съизмерим, съпоставим

Ресурс – [възможности за достъп до] извор/източник на действия или блага

Рецепиент - приемник

Рециклира – възстановява част или всички свойства на процес или обект

РОП – реалност за общо ползуване

 

Самсара - В индуизма и будизма - относително съществувание от сменящи се раждане и смърт. Обикновено се разглежда като противоположност на нирвана - просветлението, освобождението от оковите на емпиричното битие. От друга страна, мнозина адепти разглеждат самото разделение на самсара и нирвана като илюзия и подчертават, че при просветлението тази разлика изчезва.

Сакрално – 1.тайно, езотерично; 2.вътрешно, предаващо се лично от едни на друг, “от уста на ухо”; 3. знание, отнасящо се до най-общите, тоталните, универсалните неща на света.

Синкреза – неразделено, необособено единство на разнообразни дейности, състояния и същности, напр. труд и развлечение, игра и изкуство, пеене, свирене и танцуване, съревнование и забавление и т.н.

Синхрон – едновременност в дейност на няколко системи, обикновено със задължително логическа, но не физическа връзка.

Система – съвкупност от елементи и връзки представляваща единна цялост, обособена от средата. Служи за изпълнението на определени задачи. Има вход за информация и енергия, вътрешно “състояние” за преработката им и изход. Развитите системи имат 4 функционални блока: двигател, трансмисия, работен орган и органи за управление. Като минимум системата съдържа работен орган, на чиято дейност се дължи полезността ѝ.

Социум – общество

Спонтанно – непредизвикано от целенасочени съзнателни решения или действия

Стабилитет – устойчивост

Стрес - напрежение

Субстанция(1) - вещество

Субстанция(2) – най-древното и най-ниско ниво на строеж на вселенската материя

Сугестия - внушение

 

Темпорален – свързан с времето

Тенденция – насока, посока на промяна или развитие

Терминал – крайно устройство с приемни или изпълнителски функции

тествам – изпитвам, правя изпитание, проучвам чрез даване на задача

Тотален – цялостен, общ

Трансмисия – подсистема за разпределяне и предаване на енергията от двигателя или външен източник към другите функционални блокове на системата.

Трансемиграция – прехвърляне на сетивността и двигателните способности от едно тяло към друго

Трансперсонално – надхвърлящо опита на конкретната личност (ум и тяло)

Трансцендентно – от лат. Трансцендо – преминавам – 1.обратно на иманентно, нещо неявно, на което неговата същност се намира Отвъд; 2.способно да преминава Отвъд, например от материята в духа; 3.поведението на човека да се обосновава на неутилитарни, а трансцендентни, идващи Отвъд представи, правила и закони.

Трансформация – творческо преобразуване на структура

троглодит – същество обитаващо пещерите

тъждествен – равностоен, означаващ същото; съответно – разтъждествен – неравностоен, който не означава същото

 

универсално – цялостно, общо, имащо значимост за цялата Вселена

урбанизирано – от урбан – лат. – град, превърнало средата в градска

Утилитарно - потребително

 

Феномен(1)-явление

Феномен(2)-рядко явление, неподдаващо се или трудно поддаващо се на научно изследване

Филогенез(а) – 1.в биологията: развитие на надорганизмова група; 2.в по-общ смисъл: развитие на множествените системи от даден клас, например сухопътните транспортни средства

Фундаментално – от фундамент – основно, базово

Функция - Качеството на определена вещ, алгоритъм или даденост да води при определени условия до съответно променяне на реалността.

 

Хаос - безредие. Състояние на неподреденост, обърканост, несъгласуваност между съществуващите елементи или фрагменти.

Хибрид – система интегрираща различни по произход или съдържание неща, напр. киборг – съчетание на техника с организъм

Хипофиза – централен орган на ендокринната система, намиращ ще в осовата на мозъка, непосредствено върху образувание върху вътрешната страна на черепа, наречено турско седло. Произвежда поне 9 хормона с протеинова структура и множество невромедиатори. Организира на хормонално ниво последователните етапи на онтогенеза.

хомеостаз(а) – биол. – постоянство на вътрешната среда като вещества, енергии, процеси и т.н. В по-общ план – способност за поддържане на стабилност на проявата на вътрешните свойства, независимо от външните въздействия

хормон – от гр. хормао – подбуждам към движение – термин на Е. Стърлинг от 1905 г. – биологично активно вещество произведено от жлеза с вътрешна секреция или специализирани клетки на организма, което влияе целенасочено върху функцията на тъкан или орган, наречени мишена на въздействието

хранителна верига – взаимоотношения на предаване на енергия между организмите в екосистемата, при която единия е храна (продукт), а другия е потребител. (В основата на тази верига са първичните продуценти – зелените растения при “класическите” екосистеми и термофилите, хранещи се с минерални вещества при новооткритите, началото на 70-те г. на ХХв. екосистеми в термалните извори на океанското дъно и сушата.)

хранителна мрежа – аспект на хранителната верига при който се взема предвид, че даден вид -потребител може да се изхранва с повече от един вид организми.

Хронон – хипотетичен квант на времето измервано чрез минимално действие с продължителност от порядъка на 10-43 сек. и дори по-малка.

 

Цел - Осъзнат и желан резултат, на чието постигане съзнанието подчинява своите усилия.

Цензор – мисловна структура, която не позволява на подсъзнателните идеи да проникват в съзнанието. В условията на някои изменени състояния на съзнанието цензорът е приспан и от подсъзнанието могат да постъпят информации (спомени, предчувствия, знания, способности и и т.н.), изтласкани, “арестувани” от личността.

Цивилизация – Наследието на дейността на културата под формата на материални обекти, знания и социални технологии.

 

Ъп-дейт – виж up-date

 

Юзър – виж user

 

Думи на латиница:

 

flat-line – (англ.) – плоска линия – изображение на екрана на монитора, в случая – показания за липса на електрофизиологична активност на мозъка, смърт

 

GPS – спътникова система за глобално проследяване (позициониране) на самолетите. Широко се използува за определяне на координатите на предмети по земната повърхност, ползуваща максимална точност до няколко милиметра.

 

Homo – от лат. човек - род от семейството на човекоподобните маймуни и човека (Pongidae), към който спада и съвременния човек. Някои зоолози систематизират човека в отделно семейство, родствено или произлязло с общ корен от Pongidae – Hominidae, т.е. хора.

Homo sapiens – научното название на биологичния вид на съвременния човек

Homo urbans – градски човек – културологичен, не биологичен термин. Индивид с изградена личност, който обитава градска среда и природата е необичайно и дори непознато и опасно място за него.

 

N.B. – Nota Bene (лат.) – Важна бележка

 

up-date – (англ.) - осъвременяване на данните; последни данни

user – потребител на компютърна и друга програмирана техника

 

 

Разпространение на "Психично и духовно развитие" - Burda, Chronotron, София, Copyright

2008-2012.

 

http://burda.blog.bg/technology/2010/05/13/psihichno-i-duhovno-razvitie-02-razprostranenie.544582

 

Активиран е линк за публичен достъп:
http://dox.bg/files/dw?a=76ac8141c3




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: burda
Категория: Технологии
Прочетен: 606552
Постинги: 244
Коментари: 163
Гласове: 496
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930