Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2009 22:44 - ЕПОХАЛИПСИС(06) Апокалипсис сега
Автор: burda Категория: Изкуство   
Прочетен: 906 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.08.2009 00:56


Тема

Апокалипсис сега

 

Автор

exPesho (спокоен)

Публикувано

26.09.02 11:47



В темата за религиите на Алвин, изкочи една доста интересна тема, която е свързана донякъде с религиите, но не съвсем. Затова реших да я изнеса като отделна.

От доста време насам се сблъсквам с непоколебимата увереност на колегите-фантасти, че нищо драматично ново няма да се случи в обзоримото бъдеще. Че човечеството има здрави консервативни сили, които ще го държат стабилно във формата ни позната от хилядолетия. Реших да нахвърлям няколко проблема, за които да помислим, какви ще са последствията от тях и както как ги виждате те да бъдат решени без радикално преосмисляне на това що е това човек, и какво ще случи с него. Списъкът не претендира за никаква изчерпателност, нито пък е степенуван по важност. По-скоро ще се опитам да дам примери с различен мащаб. И така:

1. Глобалното затопляне. Макар и много спорно като факт, има доста индикации, че това е сериозна заплаха. Нека да не спорим дали ще се случи или не. Нека да приемем лошия вариант. Вдигането на нивото на световния океан ще доведе до изчезването на едни от най-плодородните земи, и на някои от най-развитите и производителни държави. Както се видя миналата година
(2001, б.ч.), срутването само на две значими за света сгради, се отрази крайно неблагоприятно на световната икономика. Помислете си какво ще стане ако не два небостъргача паднат, ами ако дори само една страна като Холандия изчезне от картата на света. Ето някои напълно реални възможности:
- колапс на пазара за недвижими имоти в световен мащаб
- колапс на застрахователния бизнес в световен мащаб, без който световната икономика ще колабира
- колапс на производството на земеделски продукти, тък като няма да има свободни средства, които да се влагат в разработването на нови земеделски терени, които са станали плодородни в следствие на климатичните промени, а пък старите земеделски терени в по-голямата си част, ще бъдат или унищожени от водата или от ерозията или от смяната на климатичните условия в даден регион
- колапс на световната търговия и затваряне на националните икономики в себе си, което обаче при липса на движение на капитали и технологии в световен мащаб, ще доведе до колапс и на националните икономики.
– взрив на етнически и междунационални конфликти
- взрив на световни пандемии, тъй като няма да има средства за да се контролират санитарните условия дори и в развитите страни

Крайния резултат най-вероятното ще бъде драстично намаляване на броя на населението на света от 6 милиарда до към няколко десетки милиона в най-добрия случай.

2. Криза на държавността. Симптомите се наблюдават във всички страни, дори по-развитите имат по-голям шанс
[първи-б.ч.]да се сблъскат с тях. Битието на съвремениите хора постепенно отдалечава управлявани от управляващи. Все повече управляващите въобще не са в час какво става в реалния живот и все повече губят своята компетентност да управляват. Как ще управляват за в бъдеще хора, които ги е страх да си проверят емайла в компютъра си, а за 30% от хората които би трябвало да бъдат управлявани, компютъра е продължение на тялото им и мислите им? С всеки изминал ден човешките общества стават толкова сложни, че старите форми на обществена организация изглеждат все по абсурдни и все по-безмислени. Анархията трайно ще се настани в битието на всяка една държава, а последствията за отделните хора, ще бъдат толкова опустошителни, колкото и глобалното затопляне. Много ще загинат, много малко ще останат. Ако не вярвате погледнете какво стана в Камбоджа, в Бурунди, в Ливан, в Афганистан, в Чечня. А това е само началото.

3. Жилищната криза. Не не се смейте. На по-голямата част от българите никак няма да им е до смях след 20-ина години, когато панелките започнат да се рушат в буквалния смисъл на думата. Нови къщи не могат да се вземат от нищото, а при наличната тотална обеднялост и липсата на каквито и да е обществени институции, които да правят българското общество по-конкурентоспосбно, не могат да се очакват да се появят необходимите средства, които да решат въпросната криза. Последствията? Ами спомнете си как страната беше парализирана от една нищо и никаква хиперинфлация през зимата на 97-ма. Вие виждате ли начин държавата България да оцелее, ако бездомните в буквалния смъсъл на думата са 4 милиона? А сега си помислете че България далеч няма да бъде единствената страна с подобни проблеми.

Апокалипсисът се задава на хоризонта и най-неразумната политика е да си заравяме главата в пясъка. Единственото спасение са радикално нови технологии и радикално нови начини за организация на обществото. Опитайте се да свикнете с това. Ако не...

Ако ти не промениш света, няма друг който да го направи.

(...)

(Това е художествен текст; всяка връзка на този текст с действителността е случайна, и може да бъде проверена - потвърдена или опровергана - чрез сравнение с други източници, както и от собствения опит)





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: burda
Категория: Технологии
Прочетен: 604920
Постинги: 244
Коментари: 163
Гласове: 496
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031