Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2010 11:45 - Matrix and Anti-Matrix [Психично и духовно развитие, post scriptum 3]
Автор: burda Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2669 Коментари: 0 Гласове:
0The Matrix на социалната технология – „reload” на по-високо ниво

 

На прочелите „Психично и духовно развитие” (но и не само това) е известно, че психиката и духът се развиват. Мисля, че отдавна останаха в миналото онези, които мислят че Бог е създал света и хората такива каквито са днес.

По системни причини едва малка част от намиращите се на дадено ниво преминават в следващото по-високо ниво на развитие. Останалите на относително по-ниското ниво служат за стабилизационна основа на развитието. Един от ключовите въпроси на човешкото общество днес е каква част и кои представители на човечеството ще преминат в следващото ниво? Според популярното разбиране – които искат. Според естествените закономерности – само които МОГАТ. Могат тези, които покрият критериите за живот при нови обстоятелства, живот в зона отвъд текущата зона на комфорта. В момента е ясно на всички, и на децата дори, че тя много бързо се стопява. Зоната за мнозинството изглежда зона на дискомфорт – място, действия и практики, трудни и дори съвършено непригодни за живот.

В кампанията да се отберат потенциално СПОСОБНИТЕ се включих преди десетина години. За мое съжаление достойно оцеляващите и способните за живот в идващите десетилетия в следващото ниво са толкова малко число, че направо ми е неудобно да го кажа. Това не означава човешки холокост, макар че той не е изключен. Като обща „вътрешна” психо-духовна причина за това е отсъствието на инстинкт за самосъхранение у мнозинството. Може да изглежда невероятно, но е така. Повечето хора виждат сигурността си в най-несигурните неща, в илюзии, защото така са възпитани и обучени. Илюзиите са подготвени и се възпроизвеждат от съществуващата парадигма на обществото за масова употреба с цел експолатация (в два варианта – хората я осъзнават или не я осъзнават, като тя е част от нормалния обществен пейзаж) , но способните да я осъзнават, отдавна са видяли, че тя е пълен боклук. Удивително е как е възможно все пак да съществува днес обществото в условията на неустойчивост при скъсани толкова много обратни връзки. Разбира се, времето за това изтича. Това което ще се види в следващите месеци и години ще бъде ускореното проникване на новия манталитет с който ще може да се оцелява в бъдещето на фона на заварената исторически създадена матрица.

Новото време на новата цивилизация изискват развитие и разпространение на Нова култура, нови модели на поведение, основаващи се на алтруизма, нова наука, ново изкуство, нова техника (може би по-правилно казано развитие на същата съвременна техника, но в ПРАВИЛНИТЕ ръце. Обратното означава огромни транспортни и други техногенни катастрофи!). Как изглежда новото време – четете в „Психично и духовно развитие”. Не съм „махатма”-та, единствено натоварен с тази задача, затова не дърпам чергата към себе си. Има и други. Нещата не се развиват от център, а са в мрежа. Множество малки решения взети от отделни хора навсякъде по Земята, които дават образеца на новото. Разчитаме на „ефекта на стотната маймуна” (затова е сложена маймуна, при това от същия вид, при който е открит този ефект, на корицата на „Психично и духовно разитие”).

Един от начините да се увлекат хората отвъд безизходното ежедневие и безизходното развитие по старата парадигма, е чрез психологически семинари на които се представят елементарни знания по достъпен начин, за изграждане на елементарни умения за събуждане на инстинкта за оцеляване (този инстинкт не се отнася само за нивото на индивида, а съществува на нивата на вида и на биосферата). Осъзнаването на подсъзнателния потенциал, на духовните възможности, на добрите социални практики във всички области е залог за индивидуалното развитие в новите условия. Питали са ме – защо са толкова скъпи тези семинари (скоро предстои един такъв, за който участниците трябва да платят 400 лева за ден, скоро научих за двудневна консултация на бизнесмен, за която си платил 5000 лева). Защото: 1.нещата не са съвсем прости – да се излекуваш от няколко десетилетни илюзии създавани от родителите, учителите, работата, партията, институциите и т.н. – е изключително сложна вътрешна задача; 2.никой няма да повярва и да посети подобен семинар, ако му се предложи  на същата цена на добро похапване и пийване в ресторант, туристически вояж или сексуална услуга. Ето защо сериозните ограничения са необходими, за да отделят „моторите” на новото от останалите, които така или иначе, за да преминат историческия изпит, ще им се налага да подражават... ако искат.

Разбира се, има безнадеждни случаи на хора, които толкова дълго са живяли в неискреност и лъжа, така са я попили в себе си и са се затворили, че не биха позволили да им се „бърка” дори по повърхността на душата им. Трябва да си призная, че обективно съществуват морални бариери, които не могат да бъдат прескочени.

Доведох много жадни хора до извора. Но няма да пия вместо тях. Решението е във всеки един от вас.

 

 
Гласувай:
0
0Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: burda
Категория: Технологии
Прочетен: 486039
Постинги: 240
Коментари: 162
Гласове: 494
Календар
«  Октомври, 2020  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031