Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2020 01:14 - НАДСУБЕКТНА ВИЗИЯ ЗА ГЛОБАЛНИТЕ ПРОМЕНИ
Автор: burda Категория: Политика   
Прочетен: 1197 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

(1/3)

Още в самото начало бих искал да не назовавам източниците, които ползвах за да доведа това знание до вас. Причината е, че ще бъде трудно четивно. Все пак, където мнението ми е повече лично, ще посочвам това. Щом четете това, значи е било позволено да споделя.

 

ГЛАВНА ТЕЗА. Нашата европейска локална цивилизация преди повече от 500 години започна да се глобализира и вече направи своя завършек, навлизайки и в околоземното космическо пространство. Тя нанесе твърде много щети върху природата и възможностите за истински прогрес (разпознаван като мирна експанзия на планетата и Космоса). Набелязана е да прекрати съществуването си. Основни водещи за това прекратяване са представители на друго ниво на съзнателност, в чието физическо пространство се намира и Земята. Т.е. те не са „извънземни”, а местни, но в много по-голямо пространство. Към неосъществения прогрес, за който те и пряко са участвали, изпращайки Учители на човечеството, то се е отклонило необратимо към упадък, който отдавна не може да бъде коригиран текущо.

Загубата на бъдещето, зануляването на цивилизационния ход, ще изглежда като поредица от стъпки извършени на земно ниво, от решения и действия на местни хора. Ще се отразява много контрастно сблъсъка между въжделенията на Културата на Духа и реализацията на цивилизацията. На практика ценностите, които разпространява европейската цивилизация, пряко или косвено, са мързел, алчност и егоизъм. Допреди няколко десетилетия, според мен, те все още можеха да бъдат компенсирани от благородните постъпки на отделни хора и групи, от носителите на Новата Култура, която всъщност е интеграция на древната мъдрост с части от съвременната научно-техническа революция. За съжаление, победители излязоха тези, които възприемаха и направиха от човека средство, природата като средство, техниката като средство, учените като слуги. Новата Култура не можеше да стане подвластна на това, било чрез противопоставяне, било чрез протести, чрез войни и революции. Причина за въздържането е  не само в атрибутивната за нея неупотреба на насилие, но и все по-смъртоносните оръжия, които се създават… накрая се стигна и до изобретяването на оръжие, което би унищожило висшите (сложните) форми на живот на Земята.

Глобалният преход от унищожение на цивилизацията към мирно, също глобално съществуване между хората помежду им и с природата, трябва да се проведе координирано, поетапно, така че в къс исторически срок, от порядъка на един век, за да не се нанасят повече сериозни рани върху тази Земя, считана от нашите куратори за бижу в еволюцията на Вселената.

Този преход се извършва чрез корекция „надолу” на главните управляващи параметри на биосоциалния статус на човешкия вид, в по-конкретен план и с ясно изразени разлики за живеещите по европейския цивилизационен модел. Моделът на динамиката на тези параметри се изобразява с параболи, които се спускат все по-стръмно с времето, водейки самостоятелно и в комбинация колапса на цивилизационния биосоциален статус. Всяко въздействие се възприема като челен, почти безответствен и неадаптивен за приемащия, удар. Той ярко изважда на показ пороците на ценностната система, например икономическата аксиома за баланса между търсенето и предлагането. Знаем, че когато всичко бъде сложено на пазара и единствената оценка на прогреса на предприемача е растежът и богатството, незабавно се генерира неравенство, егоизъм, завист, отхвърляне.

(2/3)

Първи, но нека го нарека от себе си „нулев” параметър на съществуването, е индивидуалния живот с негови качествени характеристики, от които най-ценната е здравето. Ниските показатели на здравето обезсмислят в голяма степен продължителността на съществуването на индивидуалния „живот с материя”.

Прецизното въздействие върху него става чрез глобална болест, която разклаща самите основи на съществуването на по-високите етажи на организация в обществото над индивида, над личността. „Ковид-19” е екземпляр, който самостоятелно или в комбинация с други микроскопични същества нанася челен удар с неизвестна скорост и потенциално опустошителна мощ. Понякога той само разорава една или няколко физиологични системи, след което стоящите на старт обичайни патогени: други вируси, бактерии, гъбички и паразити могат смело да налазят тялото. Така „нулевия” удар върху системата е върху сигурността на съществуването

Защо таргет е дихателната система? Защото в сравнение с всички останали системи, свързващи ни с околната, природната среда, тя работи непрекъснато и е символ и признак на живота изобщо. Патогените от храната може да избегнем, като не приемаме заразена храна (салмонела, например). Още по-рядко ни се случват полови контакти, като те много по-лесно могат да бъдат избягнати (например СПИН, сифилис). Но ние се нуждаем от около 9 кубически метра въздух дневно и не можем да спрем да дишаме. Корона вирусът е идеалното за случая средство: висока степен на заразяване по въздуха (единични вирусни частици са достатъчни), продължително скрито съществуване в гостоприемника, хамелеонски прояви (прилича по симптоми на дузина болести), ниска степен на предварителна прогноза от заразата (пациентите в зряла и напреднала възраст са просто по-многобройни, а не по-предразположени към тежко протичане, макар в голяма степен придружаващите заболявания да влияят негативно на клиничната картина). Заразяването, болестта и смъртта на онези, които се борят за живота на другите, усилва многократно ефективността на този патоген.

Ковид-19 като нулев активатор на каскада от процеси, води след себе си упадъка на петте биосоциални параметри.

1.Територия. Внезапно всички държави се опитаха да се оттърват от заразените на своя територия чужденци. Колкото по-малка и по-ненаселена територия се пази от заразата, толкова по-комфортно се чувстват управленците. (Като допълнение, на тях им трябват здрави, нископлатени работници чужденци). Съществува инстинкт при всички бозайници, а човекът не е престанал да бъде такъв, наречен хоминг (от home – англ. дом). При заплаха за живота, всеки бозайник се стреми да се скрие, да се върне вкъщи, у дома, който е почти синоним на сигурност. Но, той вкарва в дома си заразата, става причина за заболяване и гибел точно на родствено най-ближните си.

2.Храна и хранене. Изхранването е първично стъпало в икономиката. Неравномерното разпределение на източниците на храна, по стеклите се исторически обстоятелства до тук, оставя хората без редовен достъп до пълноценна храна, т.е. енергия.  Богатите, имотните, все още ще могат да си купуват храна, докато тя се изчерпи, тъй като е разкъсана веригата между растящата в природата храна и консуматорите. Няколко, вече градски, поколения нямат представа как се образува храната, която те купуват в магазина. Работещите в селското стопанство на САЩ са 2 % от населението, в България – между 3 и 4 %. Освен това селското стопанство днес е силно зависимо от механизацията, която разчита на петрола. Спирането на доставките на петролни горива може да означава глад, дори в условията на изобилна реколта. Защото технологиите за примитивно земеделие са забравени и пренебрегнати, а на пермакултурата се гледа като на причудливо занимание на отшелници. 

Териториалната организация ще се измести към концентрация в свръхградове с твърдо контролирано, не само в здравно отношение, население, и свободни хора сред природата в малки селища, вероятно обезпокоявани периодично от банди или гладни бегълци от градовете.

3.Социална организация. Поколение след поколение управленци, служейки си с красиви думи, водеха едностранчива политика в служба на силата, богатството, едва балансирайки с народите на принципа „разделяй и владей”. Към тях, в така наречените „развити общества”, доверието е загубено почти докрай, оставяйки хората сами да се справят с житейските си проблеми и начинания… но без самоуправление. Управлението протича на принципа по който се дресират животните – награди (поощрения, обикновено чрез пари или ласкателства чрез медиите) и наказания (това им приляга повече). Все пак, носителите на традиции, изкуство и отчасти хуманитарно образование, виждат този примитивен капан и се възползват от него или не им се връзват. Накратко, държавата, както и групите активно сътрудничещи си държави стават все по-слаби в контекста на териториалната изолация. Вероятно връх ще вземат родовете и племената сред природата и отдалечените села, и криминалните банди в градовете, когато ресурсите за репресия се изчерпат.

4.Размножаване. В условията на изолация традиционното семейство ще е възможно само ако неговите членове не са заразени перманентно със застрашаващ живота патоген. Вероятно така ще има човешки групи, основно в градовете, които ще имат репродуктивни задължения (жизнени, здрави, притежаващи ценен генотип) и други, които ще правят всичко останало. В условията на недоимък, евентуално в близост до дивата природа, децата ще се отглеждат общо и няма да се държи на строга моногамия и моноандрия (семейство с една жена и един мъж). Т.е. ще се наложи все по-масово полигамно-полиандричен тип разширено семейство, особено извън градовете, при висока сплотеност и доверие между участниците. Дори днес има подобни общности с полигамия (един мъж с няколко жени и общи деца).

5.Познавателен капацитет. От него зависи адаптивността към промените в средата – вътрешна – здравето и психиката, и външна – социалните отношения, с природата и с техниката.

Предвид това, че в последните години, независимо че науката е изключително глобално явление, едновременно нейният авторитет пада все по-ниско. Причина за това е образователната система, натискът от страна на религиозните институции за влияние чрез нея и чрез медиите. Демокрацията и свободата на словото позволяват почти всичко да стига до публиката без цензура. Ако все пак религията може да бъде морален компас за по-примитивните нива на осъзнатост, тя не може да бъде източник на достоверни знания за обществото, природата, техниката. При отстъпление от природните науки и техниката, масовия човек попада под влиянието на религии, секти, суеверия, предразсъдъци, характерни за средновековния масов човек. Наистина, техногенното обкръжение е недостатъчно да промени подобни нагласи и убеждения. Плоска земя, покров от звезди, никога човешки крак не е стъпвал на Луната, Бог е белобрад старец гледащ строго от небето, стъпил на бял пухкав облак… Да не говорим за някои отношения и традиции, описвани в „свещените книги”, от които светското човечество се е избавило, силно ограничавайки насилието и религиозните войни.

Предвид общо за света, упадъкът на масовото образование далеч преди корона вируса, невежеството ще допринесе за фрагментацията и неравенството в обществото.

 

(3/3)

В заключение: институциите и икономическите сектори, които несъмнено ще бъдат критично засегнати, ще колабират или ще бъдат унищожени в заварения им към началото на 2020 г. вид.

Питали са ме – дали има позитивна посока на сегашното състояние? Какво да разбираме под „позитивна посока”? Че с „щракване с пръсти” заразата ще изчезне след един месец или след една година?! Вероятно, силата на оцелелите и зависимите от миналото ще се върне и те ще се заемат с дълбоко познатото: мързел, алчност и егоизъм. Атака срещу природата в гонитбата за печалби. Атака срещу ближните, защото те са различни и имат нещо, което „ние” нямаме, и трябва да им го отнемем (ще платим, нали това е законно, ще откраднем с убеждения – „ние” знаем как да водим преговори и т.н.).

*

Позитивното виждам в това, че всеки, според своя умствен, морален и духовен капацитет, ползвайки своя талант, ще може да избере ролята си в тези интересни, драматични времена.

Много от насоките на този скок през неизвестното се подразбират в изложеното току що. Който вижда, той ще успее, ще даде правилния пример на другите.

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: burda
Категория: Технологии
Прочетен: 604743
Постинги: 244
Коментари: 163
Гласове: 496
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031