Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2022 22:03 - Хармонично интегрално общество
Автор: burda Категория: Политика   
Прочетен: 269 Коментари: 0 Гласове:
0



 Изложение към аудитория ХАРМОНИЧНО ОБЩЕСТВО

Harmonic society

Интегрален еволюционен подход за описание и изменение на обществото към ХАРМОНЧНО ОБЩЕСТВО.

ХАРМОНИЧНО ОБЩЕСТВО

ХАРМОНИЯТА я разбирам като така създадена система, на която всичките й части работят с минимално износване, оптимално разходване на енергията и дълговременно, по възможност безкрайно съсъществуване със средата.
Обществото, в един по-широк план, представлява единство на хората, природата, обществените институции и отношенията в икономиката.
Има 5 биосоциални параметъра, които най-общо описват общството. Тези параметри може да наречем Главни управляващи параметри. Имат последователни стойности от минимум към максимум. Те си взаимодействат помежду си. По-високите стойности на един или няколко от параметрите води до тенденция за повишаване на стойностите и на другите (колкото по-добре, толкова по-надобре; колкото по-зле, толкова по-назле). Приемаме, че максимумите отговарят на общество на изобилието, което се намира в общността, като правите и обратните връзки определят хармонията.

Кои са тези Главни управляващи параметри?
1. Храна и хранене.
2. Териториалност: достъпност и транспорт.
3.Управление и самоуправление.
4. Семейство и размножаване.
5. Познавателна активност.

Без да изреждам спектъра на параметрите, ще посочвам само крайните, максималнте им значения.

1. Храна и хранене. Суровините за храната са на не-по-далечно от 100 километра разтояние. Идеалният вариант е преработката да става на мястото на производство на суровините. Преработката на суровините трябва да отнеме толкова време, колкото да има достатъчно храна за общността.
Храненето трябва да отговаря на местните природни изисквания и особеностите на всеки организъм, съответстващ на неговите цел и дейности.
Покрай храната е важна и водата. Има около 20 основни видове вода (подпочвена, синя, зелена, сива, магнитна, изворна, дъждовна, минерална, морска, “жива и мъртва” и др.), които са важен елемент от храната и битието.

2. Териториалност – достъпност. В зависимост от доверието помежду си, при максимална степен: пътищата, границите и домовете трябва да са достъпни. Т.е. ограничения не трябва да има. Но това може да се уреди при изобилие и доверие. Всяка форма на егоизъм изисква ограничения, лоши пътища, бездомност, нарушаване на веригите за доставка на суровини, материали, техника и т.н. В същото време ограниченията са мотиватори на миграциите.

3. Управление: идеалната организация е всички, които са заинтересувани и разбират (т.е. информирани са, обучени са), да вземат реално участие в управленскя корпус на страната / обществото.
Законите, които се пишат в съвременните държави имат забранителен, ограничителен и наказателен характер. Съответно, законите, които са идеални, награждават, поощряват, мотивират към добронамерени постъпки.
На практика управлението трябва да протича като самоуправление. Мога дълго да защитавам тази теза, но накратко само ще спомена, че има обективен социален закон за непрекъснатото нарастване на ролята на хората в управленския корпус. При това идеалът е всички да управляват. Смисълът е в това, че всеки ще управлява само това, което разбира. Възможно е това да се прави с предварителни атестации, които имат срокове на годност (значимост, практичност) на знанията в дадена област. Решения много по-бързо и ефективно се вземат, когато няма нито един против. Спестява дебатиране, убеждение, изменения. Така управлението зависи само от знанието, а не от лобистки групи.

4. Семейство и размножителна стратегия.
Минималистичните варианти на размножаване не са характерни за човешкия вид. А максималистичния вариант е моногамно моноандрично стабилно семейство, което стои докато смъртта прибере поне единия партньор. Изобилието дава възможност до оптималните 4-5 раждания, след които качеството на живота на майката и нейните деца се влошава.

5. Познавателна активност: свободен избор на житейска активност. Свободен достъп до информация. Свободен достъп до различни територии. Наличие на образователни/ обучителни хъбове, които дават възможност на хора с различни възможности и възраст да се образоват, да научават всичко което искат, и съобразно таланта си да творят.
Еволюцията на обучението ни води към следния идеал:
1. Всеки може да бъде майстор в една област и ученик в друга.
2. Съобразно интересите си според втрешната си хармония, се прилага: учене с правене, учене с преживяване (в колектив), чрез поумняване (със запомняне на факти и концепции) и чрез просветляване (чрез гуру, Учител, фасилитатор, ментор).
3. Висшите способности за възприятие на ученика са свързани с отварянето, все по-честото отваряне на канал към информационното поле на света чрез развитие на интуицията и сигналните системи. Това поле има различни имена: акашови записи, ноосфера и други.
4. Творческата активност на ученика е в резултат на координираните действия на материалното и идеално-информационното – както за един човек, така и групово.
Виждане на нещата отвъд илюзията на материята: става чрез сливане на субекта (ученика, твореца) с обекта, който се изследва или му се въздейства.

При еволюцията на обучението се отварят последователно 4 врати:
1. Разумът: за интелектуалните концепти.
2. Любовта – ученото и изследваното се приравняват с ученика.
3. Отдаване на Учителя (тотално доверие). Всеки учител търси и разпознава своя ученик. Ученикът търси своя учител.
4. Учителят изнамира уникален ключ с който ученикът отключва своята единствена врата. След отварянето ключът е излишен и не служи на никого. Никой не може да мине втори път през същата врата.

Върховен учител става носферата.
Реализацията става чрез интуицията.
Свободата към тотално влияние върху материята идва чрез IV сигнална система – логоптиката (словоглед), която се проявява чрез управление на времето.
Който владее времето, управлява пространството.

ХАРМОНИЯТАможе да се изрази чрез постигането на успех.
Успехът се определя различно за различните нива на организация на съзнанията.
Личният успех е последователното достигане на достоен идеал.
Върховият личностен успех е ПРОСВЕТЛЕНИЕТО.
Общественият успех е част от интегралния успех, който включва следните области и съответстващите им сигнални системи:
I. Природа – здраве и адекватна мотивация;
II. Общество и традиции: адекватни цели, радост и забавление;
III. Изобилие (което заменя богатството на пари и скъпоценности), любопитство и научаване.
IV. - която се оказва начална и крайна точка: просветление и екстаз: едновременно разбиране на света с форми и света без форми. Постига се свобода да се управлява времето, а оттам и явленията и дейностите, които се извършват съзнателно в I, II, III сигнални системи.

Всичко това може да се обоснове еволюционно-исторически и логически, като се покажат конкретни примери, образци на идеала на хармоничното интегрално общество.













Гласувай:
0



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: burda
Категория: Технологии
Прочетен: 604808
Постинги: 244
Коментари: 163
Гласове: 496
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031