Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2009 19:16 - Matrix and Anti-Matrix [Психично и духовно развитие, post scriptum 2]
Автор: burda Категория: Технологии   
Прочетен: 1722 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 13.09.2009 12:50



Матрицата. Работни определения

 

Матрицата е най-общ модел /закон, принцип, формула, операция.../ за свързване на еднакви или хомоложни единични елементи в системно цяло по начин при който отделните елементи изпълняват специфичните си функции в модела за да осигурят неговата собствена функция. Действията на въвлечените единични елементи са подчинени на функционирането на матрицата. За да осигурят функционирането ѝ обаче, те нямат в своя блок за управление съзнателност и представа за цялото. Тяхното единично /индивидуално/ развитие /онтогенез/ и като общност от себеподобни /филогенез/ е подчинено на статуса и целите за развитие на матрицата.

Съществуването на матрицата се определя от глобален, цялостен интерфейс между нейните елементи върху които обаче те нямат контрол. Т.е. явяват се само изпълнители на общата воля.

 

Създаване на матрици

 

Образуването на матрици е системно явление в развитието на Вселената.

Най-висшата категория на еволюционното системно време е еонът. Матрицата на даден еон е изградена от единичните /еднакви или хомоложни/ елементи от едно ниво на развитие и връзките им със следващото ниво. Интеграцията и функционирането се осъществява от малък брой закономерности и константи /непроменливи, постоянни величини/.

 

Примери /може да изпуснете тези детайли при четенето/

 

1.Нашата физическа Вселена в най-ниското си квантово ниво има 20 константи, 5 от които са базови и определят останалите. Квантите осигуряват съществуването на гравитацията /гравитоните са частиците – посредници/, електромагнитните явления /фотоните/, слабите взаимодействия /векторните w-бозони/ при радиоактивните излъчвания и кварките за силните ядрени взаимодействия, които държат протоните и неутроните заедно в ядрата на атомите.

2.Матрицата на химическото ниво на организация включва атомите на химичните елементи като интеграции от единични еднакви атоми /прости молекули и кристали/ или единични различни атоми /хетероатомни молекули и кристали/. Хомоложността на атомите се определя от броя на протоните в ядрата им, т.нар. Атомен номер. /напр. Водородът има 1 протон, хелият – 2 и т.н. - може да проследите по Менделеевата таблица/. Самата връзка между атомите, формулата на техния интерфейс се осъществява от електроните в последния им, най-външен електронен слой. 2 теоретични конструкта към момента обясняват свързването на атомите – метода на молекулните орбитали /ММО/ и метода на валентните връзки/МВВ/.

3.Матрицата на биологичното ниво на организация се осъществява от свързването на мономерите на протеините – аминокиселините /строителните блокове на белтъчините/ по закон за съответствие между аминокиселина и кодон /триплет/ от ДНК и съответната РНК. Фабриката за начален строеж на белтъчините е рибозомата в клетъчния матрикс. Съответно кодон ДНК-кодон РНК-аминокиселина изграждаща белтък се нарича основна догма в биологията.

4.Всички живи организми включват в себе си този механизъм от работата на който зависи тяхното съществуване, развитие и размножаване. При взаимодействията от по-висш еволюционен порядък, срещащ се при животните в екосистемата, главни ориентири на поведението им представляват 5 биосоциални параметъра: хранене, размножаване, територия, йерархия и кръг от познания /регистър от задължителни за функционирането на системата знания, в която организмите са включени със своя роля. Те са вход-изходни терминали на тази система/. Проявата им е изключително постоянна за всеки вид.

5.Следващото ниво на еволюционно изграждане на матрици, е нивото на разума или още – ниво на същинското общество, каквото е човешкото. В обществото на човека 5-те биосоциални параметри като поведение са предопределени за всеки негов член. Отклонението от поведението съобразно възрастта, пола, изхранването, териториалното поведение и йерархията е заплаха за матрицата. Най-ниското ниво в матрицата на разума е етносът. Той е устойчиво, но динамично във времето отношение на включените в него хора и природната им среда. Висше ниво на обществото е глобалното общество, човечеството. Както посочих в началото – матрицата има връзки до всеки неин член, елемент който я включва, и законите на нейното съществуване определят неговия статус, независимо дали той иска или не.

 

Обект на дискусия предлагам онзи КЛЮЧОВ МОМЕНТ, ПРИ КОЙТО ЕДИНИЧЕН ЕЛЕМЕНТ ОТ МАТРИЦАТА: 1.ОСЪЗНАВА ВРЪЗКИТЕ СИ С НЕЯ И 2.НЕ СЕ СЪГЛАСЯВА ДА БЪДЕ ЧАСТ ОТ НЕЯ.

 

На днешно време, благодарение на образованието, електронните комуникации и транспорта даден човек /такъв единичен елемент от матрицата/, или група хора, реши да напусне матрицата по т. 1. и 2., може да го направи, като излезе от матрицата на своя етнос. За тази цел той променя онези 5 характеристики на поведението си по начин, който ще се окаже адаптивен в условията на друг етнос, към който е решил да принадлежи. Това е творческа житейска задача при имиграцията. Но той остава все пак включен в рамките на висшия статус на матрицата на разумния обществен човек.

Промяната на глобалния човешки статус – излизането от глобалната човешка матрица, е свързано с включването на елементите ѝ /или на част от тези елементи/ в матрица от по-висш ранг – матрица на ноосферата /интуицията, мъдростта.../. Това няма да е по силите на единичен елемент, човек, принадлежащ към даден етнос, а от усилията на група осъзнати хора, независимо от етноса им – и оттам – способни да моделират, коригират, контролират важни взаимодействия в матрицата на обществото. Така класическото съвременно глобално общество /или някаква негова полезна част/ ще се включи в една матрица от по-висш ранг.

Самата способност да се мисли с категориите и реалиите на глобалните системи, е предпоставка за зараждането на бунт у елементите на заварената в техния живот матрица. Вероятно, все пак, предполагам, ще има и такива, за които предлаганите удобства на матрицата, които тя е създала за тях, е по-силен мотив за защитата ѝ, отколкото неудобствата на принужданието и несвободата. В детайли няма да се впускам, но тези, които са разбрали дотук, разбират за какво иде реч.

/Тук Нео от „The Matrix“ трябва да реши дали да вземе червеното или синьото хапче.../.

По-нататъшната дискусия обаче бих я продължил единствено с тези, които биха се разбунтували, или вече са го направили по свой собствен, автентичен начин.

Вариантите от изхода на бунта са два:

1.Излизане на по-високо ниво на организация – образувайки с други матрица от по-висш ранг, в която съществуващата наследена е само елемент от нея.

2.Понижаване на собственото си ниво на организация – деструкция.

Не гарантирам за никого лично възлизането по вариант 1. Но близо 20-годишният ми опит с развиващи се системи, в областта на биологията, педагогиката и психологията, ще подпомогне началната селекция, критериите за индивидуална духовна реализация, както и насочване към школи и практики в тази посока.

В близко време очаквайте:

препоръчана литература, включително базирана на интернет, която ще ви постави ребром въпроса за избора. Вместо който и да било не мога да правя избор аз. Дори приятели и роднини. Това е нещо много лично, свое и кармично.

Ако не се появя скоро, значи агентите са ме надушили :-) . /Който е гледал „Матрицата“ знае за какво става дума./...

 

 





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: burda
Категория: Технологии
Прочетен: 604593
Постинги: 244
Коментари: 163
Гласове: 496
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031